קופה רושמת



קופה רושמת

קופה ממוחשבת
קופות רושמות JPTRADE
אם בעבר, נהגו עסקים רבים לנהל את נושא התשלום עבור המוצרים ו/ או השירותים שלהם באמצעות כספת קטנה ומפתח, הרי שכיום כמעט כל בית עסק מודרני אשר עוסק בממכר מוצר או שירות מסוים, מחזיק ברשותו קופה רושמת. תפקידה העיקרי של הקופה הרושמת הוא להקל על המוכר בכל הקשור לתשלום עבור המוצר על ידי ביצוע פעולת חישוב התשלום באופן אלקטרוני על כל המשתמע מכך. אין ספק כי המצאת בקופה הרושמת הינה אחת ההמצאות החשובות ביותר בתחום הקמעונאי. רוצים לדעת כיצד הכל התחיל?

קופה רושמת- כיצד הכל התחיל ?

הקופה הרושמת הראשונה הומצאה בשנת 1879 בארצות הברית על ידי בחור בשם ג'יימס ריטי. ג'יימס ריטי היה בעל עסק אשר סבל מתופעה של גניבות מזומנים מחנותו באופן קבוע על ידי העובדים שלו. על כן, החליט ג'יימס ריטי לפתח קופה מסוימת אשר תחסום את גישת העובדים לכספים. אותה קופה שהומצאה על ידו זכתה לשם: Ritty's Model 1. בשנת 1883 נרשמה הקופה של ג'יימס ריטי כפטנט בשם "הקופאי שאינו מועל". אחד המנגנונים בהם צוידה הקופה היה פעמון אשר צלצל בכל פעם שנפתחה מגירת המזומנים. בשלב זה, תפקידה של הקופה היה נטו חישוב סכום התשלום מצד הלקוח וסכום העודף מצד המוכר. כמו כן, עדיין לא ניתנה האפשרות להדפסת קבלה.

התפתחות הקופה הרושמת מעבר לפעולת חישוב בסיסית

ג'יימס ריטי הקים חברה לייצור קופות רושמות אך מכר אותה לבחור בשם ג'ייקוב אקרט. בעקבות כך, שונה שם החברה ל- National Manufacturing Company. החברה נמכרה בשנית ב- 1884 לבחור בשם ג'ון פאטרסון. פאטרסון שינה את שמה של החברה ל- NCR corporation והוסיף לקופה הרושמת מנגנון מיוחד המיועד להנפקת קבלות. המנגנון פעל על ידי גליל נייר שהוחדר לחלל קטן בקופה ובכל ביצוע עסקה הונפקה קבלה. מנגנון זה בתוספת הפעמון הגביר את הפיקוח על גניבות מצד העובדים. התפתחות חשובה נוספת נרשמה בשנת 1906 כאשר אדם בשם צ'רלס קטרינג המציא את הקופה הרושמת בעלת מנוע חשמלי.

קופות רושמות בשנות ה- 2000

כנאמר לעיל, בעידן שנות האלפיים כמעט כל עסק מחזיק ברשותו לפחות קופה רושמת אחת בהתאם לנפח פעילותו ולכמות הלקוחות הזקוקים לשירות בו זמנית. הקופה הרושמת המודרנית הינן ממוחשבות ומאפשרות תשלום באמצעות מזומנים או לחלופין בכרטיסי אשראי. כמו כן, מצוידת הקופה בקורא ברקודים על מנת להקל על פעולת הקופאי. כל מוצר ממוספר בברקוד ספציפי אך ורק לו והקופה מתוכנתת לקרוא את הברקוד ולרשום בתדפיס את שם המוצר ומחירו. כמו כן, חלק מבתי העסק משתמשים בקופה רושמת הכוללת גם מאזניים. אחת הדוגמאות הטובות ביותר הינה סופרמרקטים ומכולות אשר מוכרים מוצרים במשקל כגון ירקות ופירות. המאזניים מעבירים לקופה את משקל המוצר ואילו הקופה מחשבת את המחיר הסופי לתשלום על פי מחיר לקילו אשר הוזן בה מראש. עם השנים, השכלולים לא איחרו לבוא ובמקום מקלדת הופיעו מסכים המופעלים באמצעות מגע. הקופות הפכו מקופה רושמת בודדת לרשת קופות רושמות הפועלות כישות אחת ובאמצעות נתונים המופקים מהן ניתן לבדוק את המלאים, לשלוט בקלות על התמחורים ועוד.

על אף השתלטותה של הקופה הרושמת על בתי העסק, עדיין קיימים עסקים קטנים אשר פועלים בשיטה העתיקה של קופה קטנה עם מפתח, כאשר תהליך התשלום ומתן העודף מתבצע בחישוב עצמאי. אין ספק כי שיטה זו מלאה בחסרונות אשר הקופה הרושמת המודרנית פותרת אותן בקלות.

יתרונות עיקריים של הקופה הרושמת

  • חישוב אוטומטי- הקופה הרושמת בהיותה סוג של מחשב, מבצעת תהליך חישוב מדויק עד האגורה האחרונה בכל עסקה. לעומתה, חישוב המבוצע על ידי אדם שלא בעזרת מחשב נתון לאין ספור טעויות אשר עלולות לגרום לנזק של ממש לעסק.
  • חסכון בזמן- בניגוד למוח האדם אשר צריך זמן מסוים לביצוע חישוב סכום עסקה מסוימת, הקופה הרושמת מבצעת את החישוב באופן מיידי תוך שניה עבור כל מוצר כל שכל תהליך הרכישה הופך מהיר יותר ויעיל יותר.
  • רישות מערכות בבית העסק- הקופה הרושמת המודרנית מאפשרת לרשת בין מערכת הרכישה עצמה וחישוב המחיר, למערכת הנהלת החשבונות ומערכת המלאי בחברה.
לסיכום, אין ספק כי הקופה הרושמת הינה אחת ההמצאות החשובות בהיסטוריה אשר הקלה באופן משמעותי על הספקים והצרכנים כאחד.